پتینه و پتینه کاری

پتینه و پتینه کاری

پتینه یک هنر با قدمت چند صد ساله می باشد که ریشه ایتالیایی داشته و به نوعی از استفاده از متریال های مختلف برای ایجاد حس کهنه گی برای سطوح مختلف می باشد. به طور کلی باید بگوییم که استفاده از کتنیک کهنگی در طرح و رنگ و ظاهر سطوح را بر اساس طرح های سنتی یا قدیمی را پتینه کاری می گویند.

اما این نوع هنر در صنعت ساختمان نیز ورود پیدا کرده و توانسته با این نوع تکنیک به زیباسازی سطوح از جمله دیوارها و سقف کمک بسیاری کند. با این نوع تکنیک و با هنر کهنه کاری سطوح مختلفی چون دیوار و ظروف و وسایل دیگر را تغییر داده و بافت دار می کنند. این نوع هنر به دو صورت کلی فلت یا همان تخت و برجسته له انجام می رسد. در گذشته بیشتر از نوع برجسته برای پتینه کاری استفاده می شود. البته شما برای اجرای پتینه کاری ابزارها و متریال های گوناگونی را در کنار خود خواهید داشت.

همچنین پتینه کاری دارای دو سبک اصلی کلاسیک و مدرن می باشد و می تواند متناسب با دکوراسیون منزل شم که مدرن یا کلاسیک می باشد مورد استفاده قرار بگیرد. این نوع پوشش دارای یک رنگ زمینه همچون روغنی یا اکریلیک و پلاستیک بود و سپس طرح های مختلف برجسته یا تخت بر روی آن به اجرا در می آید. پتینه ورقه طلا از انواع کلاسیک بوده و در گذشته بسیار مورد استفاده قرار می گرفته است. البته پتینه معنای دیگری هم داشته که به خوردگی فلز مس که به رنگ مس می زند نیز می گویند.

پتینه کار کیست ؟

پتینه کاری با ورو به ایران توانسته تا با هنر ایرانیان که از گذشته های دور انجام می شده ترکیب و به یک خروجی هدفمند تبدیل بشود. این نوع هنر امروزه توانسته با حال و هوای به یکی از هنر های ارزشمند ایرانی تبدیل بشود. هر کسی می تواند به پتینه کاری اقدام نماید و این نوع هنر انواع مختلفی دارا می باشد. یعنی شما باید تصمیم بگیرید که می خواهید در کدام حیطه کار کنید و ضمنا آموزش های لازم در این زمینه را نیز فرا بگیرید. سپس هنر شما استفاده از ابزارها و متریال های مختلف پتینه برای به وجود آوردن یک اثر هنری می باشد.

معرفی انواع پتینه کاری

پتینه یک هنر زنده می باشد که می توانید با نگاه خود نوع و یا روش جدیدی برای بهره گیری از آن در ساختمان استفاده کنید. از انواع این نوع هنر می توان به ورق نقره و طرح فرشته و مطلا کاری و کهنه کاری و طرح چوب و طلاگاری و ابر و باد و …. اشاره نمود. اینها بخشی از انواع مختلف می باشد که می توان از آنها برای دکوراتیونموده سطح های مختلف استفاده کرد.

پتینه و پتینه کاری

مزیت پتینه

رنگ پتینه برای دیوارها در مقایسه با پوشش های دیگری چون رنگ و کاغذ دیواری زیباتر و مناسب تر می باشد و در صورتی که هزینه های زیاد به نظر برسد می توانید برای قسمتی از دیوارهای خود از این نوع پوشش استفاده کنید. این نوع پوشش در مقایسه با پوشش های دیگر نیز دوام و طول عمر بیشتری را داشته و در صورتی که نیاز به تغییر این نوع پوشش یا تغییر در آن نداشته باشید می توانید از این پتینه دیواری استفاده کنید.

این پوشش برای هر نوع پوششی منند دیوار و سقف و چوب و پارتیشن قابل اجرایی داشته و این در حالی می باشد که پوشش های دیگر برای برخی از سطوح قابلیت پیاده سازی و اجرا را دارند. اگر سطح مورد نظر شما ایراداتی چون ترک و موج داشته باشد باید برای استفاده از پوشش های دیگر چون رنگ قبل از شروع کار آن را برطرف سازید در صورتی که این پوشش می تواند به راحتی این ایرادات را بپوشاند.

پتینه همانند کنیتکس دیرتر از رنگ های معمولی کثیف شده و غبار و گرد نیز به خود نمی گیرد. همچنین برای طرح های خاص شما هر زمان که نیاز داشتید می توانید نسبت به شستشوی این پوشش اقدام کنید. ویژگی مهم بعدی که آنها را نسبت به برخی از پوشش ها مانند رنگ بالاتر قرار می دهد قابلیت ترمیم آن به راحتی می باشد که می توان در صورت آسیب یا زخمی شدن طرح آن را تعمیر کنید. لازم به ذکر می باشد اجرای پتینه هم راحت تر بوده و مانند رنگ های معمولی بوی بد نداشته و سریعترین زمان ممکن می تون از محیط استفاده نمود.

عیب پتینه

خوب همیشه در کنار مزیت باید به عیب ها نیز پرداخت تا بتوانید بررسی و مقایسه درستی را به همراه داشته باشید. این نوع پوشش چون در آب انحلال پذیر می باشد باید درجاهایی استفاده بشود که بارندگی نیز و بیشتر فضاهای داخلی مد نظر قرار دارد. شما باید دقت داشته باشید در صورت آسیب و یا کنده شدن بخشی از کار ممکن است کل کار تناسب نداشته باشد و بیشتر از آنکه زیبایی را به چشم بیاورد ناقص بودن پتینه به چشم بیاید. بنابراین باید سریعا نسبت به ترمیم آن اقدام شود. همچنین تنها برخی از انواع پتینه قابل شستشو بوده و برای بسیاری از آنها نمی توان کاری انجام داد.

پتینه مدرن

سبک پتینه کاری مدرن توانسته تا با ارائه یک سری طرح های متنوع به تناسب بیشتر با دکوراسیون مدرن خانه ها برسد. طرفداران این نوع پتینه کاری با توجه به طرح و نقش هایی که به وجود آورده است روز به روز افزایش پیدا می کنند. برای پتینه کاری مدرن از تصاویری چون فرشته و گل یا نماد های خاصی استفاده می شود و رنگ زمینه هم رنگ هایی ملایم و ابر و باد می باشد. بافت و رنگ در این نوع پتینه متفاوت بوده و با تکنیک های رنگ آمیزی  طرح های چوب و نقره ای را اجرا می کنند.

پتینه کلاسیک

پتینه کاری کلاسیک نیز در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می گرفته است و در این نوع پتینه کاری تصاویر و نقش ها را با ورق های طلا تزئین می شوند. رنگ هایی هم که برای این این نوع پتینه مورد استفاده قرار می گیرد رنگ های آبی درباری و سبز زمردی و دایره رنگ های کلاسیک و سنگین می باشد. از روش های دیگر این نوع سبک می توان به کهنه کاری اشاره نمود که با کهنه جلوه دادن لوازم نو سعی در ایجاد حسی متفاوت در آن دارند. از روغن مخصوص شاپان کاری برای کشیدن این طرح ها نیز بهره گرفته می شود.

قیمت پتینه کاری

برآورد هزینه اجرای پتینه

برای آنکه بتوانید درک درستی از هزینه های پتینه کاری داشته باشید باید بدانید چه عواملی بر روی این برآورد تاثیر گذارد می باشد. مانند هر نوع خدماتی باید توجه داشته باشید که متراژ و مساحت سطح مورد نظر بسیار مهم می باشد. از سویی دیگر متریال و مواد اولیه نیز به دلیل نقشی که دارند مهم بوده و هر تفییر قیمتی نیز روی قیمت تمام شده تاثیر مستقیم دارد. برای اجرای برخی از طرح ها زمان بیشتری لازم می باشد و خود سبب افزایش هزینه می شود.

ابزار های پتینه کاری

در هنر پتینه کاری شما باید با ابزارهای مختلفی نسبت به بافت دار نمودن و یا پیاده سازی طرح های مختلف روی سطح اقدام کنید، بخشی از این ابزارها به شرح زیر می باشد :

  • رنگ بافت دار
  • رنگ پاش
  • کاردک
  • انواع مختلف چسب
  • تکه های پارچه با جنس های مختلف
  • انواع مختلف قلم مو
  • برس و غلطک رنگ
  • انواع اسفنج
  • سنباده زبر و نرم
  • دریل با پره های ترکیبی
  • اکلیل
  • مخلوط گچ دیوار با بتونه

پتینه کاری روی گچ

برای اجرای رنگ و یا پتینه بر روی دیوارهای گچی شما باید یک سری از کارها را به ترتیب انجام بدهید. ابتدا باید با کمک تیغه و سنباده همه ناهمواری هایی که روی سطح وجود دارد از بین رود. سپس یک روغن مخصوص را به دیوار می زنند تا از ترک برداشتن دیوار جلوگیری کند. بعد از آن هم به تناسب نیاز یک یا دو مرتبه بتونه زده می شود. و بعد از آن هم صبر کنید بتونه خشک شده و دوباره با سنباده زنی لکه های موجود را از بین ببرید. سپس با پارچه نمناک گردو غبار باقیمانده را تمیز کنید. حال کافیست نسبت به رنگ آمیزی اقدام و پتینه را نیز بر روی سطح انجام دهید. مطلب انواع پتینه روی دیوار نیز بخوانید.

خمیر مخصوص پتینه کاری

پتینه کاری یک هنر بوده و پتینه کار زمان زیادی را برای خلق یک اثر هنری سپری می کند. برای آنکه استاد کار بتواند نقش ها و طرح های مختلفی را بر روی دیوار و یا سقف پیاده سازی و اجرا نماید باید از خمیر مخصوصی به نام خمیر تکسچر استفاده کند. این خمیر با توجه به تجربه ای که پتینه کار با آن داشته می تواند نقش ها و طرح های زیبایی را به وجود بیاورد. خشک شدن این نوع خمیر در مقایسه با دیگر خمیر ها نیز بیشتر می باشد.

کاربرد های متنوع پتینه کاری

با توجه به ماهیت پتینه و استفاده های متنوعی که از آن می شود شما می توانید پتینه کاری را برای هر سطح و وسیله ای به انجام برسانید. البته باید این را بگوییم که تعریف اصلی از پتینه اجرای هنر کهنه کاری می باشد اما امروزه واژه هایی چون پتینه مدرن در دل اجرای رنگ های دکوراتیو نیز به اجرا در آمده و تعریف جدیدی پیداه کرده است زیرا این هنر دارای ابزار ها و طرح های مختلفی می باشد که می تواند بر روی هر سطحی مانند دیوار و سقف و پتینه روی ام دی اف و پتینه روی چوب و شیشه و حتی مبل ها نیز به انجام برسد.

پتینه و پتینه کاری

 

نکات اجرای پتینه کاری

پتینه کاری یک نوع هنر خاص می باشد و شما باید دقت داشته باشید که باید آن با دیگر بخش های خانه شما تناسب داشته باشد این به آن معنا است که دکوراسیون داخلی باید مکمل پتینه کاری باشد. سعی کنید برای اجرای پتینه کاری از یک نفر متخصص در این زمینه مشورت گرفته تا هم هزینه های شما کاهش پیدا کند و هم خروجی کار متناسب با چیزی باشد که می خواهید. اگر برای پتینه از شابلون و اسپری استفاده می کنید. باید برای اجرای بهتر از کشیدن شابلون روی دیوار خودداری و تا اتمام اسپری کردن رنگ نیز آن را جابه جا نکنید. سعی کنید تا خشک شدن بخش های لازم از تغییر در آن خودداری نمایید. بهتر است از یک طرف دیوار شروع به طرف دیگر بروید.

پتینه کاری با کمک اسفنج

برای پتینه کاری تکنیک های مختلفی وجود داشته و یکی از آنها اجرای پتینه با اسفنج می باشد که در عین سادگی طرح های بسیار زیبایی را می توان با کمک آن بر روی دیوار یا هر سطح دیگری پیاده سازی نمود. در این نوع پتینه کاری ابتدا یک دست رنگ بر روی دیوار مورد نظر زده می شود و سپس اسفنج را به رنگ آغشته و به آرامی بر روی سطح ضربه زده می شود تا طرح شکل بپذیرد. برای این کار لازم است ابتدا تجربه کافی را بدست بیاورید زیرا اگر مقدار رنگ بیشتر باشد ممکن است رنگ شره کرده و طرح را خراب کند.

پتینه کاری با کمک پارچه

خوب این نوع دیگر پتینه کاری می باشد که برای اجرای آن به تعداد زیادی پارچه نیاز خواهید داشت. برای اینکار شما باید رنگ پس زمینه را بر روی دیوار زده و آماده اجرای طرح پتینه باشید. برای این کار نیز همانند تکنیک قبلی پارچه را در رنگ آغشته و بر روی دیوار ضربه بزنید. فراموش نکنید که رنگ به اندازه باشد تا طرح به خوبی شکل بگیرد. البته روش دیگر آن برش پارچه در اندازه هایی در حدود 20 در 20 سانتی متر می باشد که می توانید با لوله کردن و آغشته نمودن در رنگ بر روی دیوار بچرخانید.

پتینه کاری سقف

پتینه قابلیت اجرا بر روی هر نوع سطوح و دیواری را دارا می باشد اما بیشتر جایی که می تواند پتینه را در معرض نمایش قرار دهد سقف می باشد و عنصر اساسی در زیبایی خانه می باشد. در پتینه کاری سقف می تواند از انواع مختلف و تکنیک های متنوعی را استفاده نمود و از جمله آنها می توان به پتینه ورق طلا و پتینه ورق نقره و پتینه با رنگ و پتینه چوب و پتینه طرح مخمل اشاره نمود. البته شما می توانید نسبت به اجرای پتینه فرشته برای سقف ها نیز اقدام کنید.

منبع: سایت اکیپ بازسازی